Onze missie
The Social Effect is één van de bijzondere projecten van Stichting De Wij-Fabriek. Deze Stichting is speciaal in het leven geroepen om alle jongeren (van alle leerniveaus binnen ons onderwijssysteem, maar buiten het onderwijssysteem) bewust en bekwaam te maken in hun sociaal-emotionele vaardigheden. Om jongeren meer kansen te bieden voor een succesvol en gelukkig volwassen leven.
Wat ons drijft
De behoefte aan toegespitste lessen waarin aandacht voor elkaar en omgang met elkaar centraal staan, blijkt zeer groot. Onderwijs richt zich, vanzelfsprekend, vooral op onze intellectuele vermogens (rationele dimensie) maar hoe staat het met onze emotionele vermogens; hoe voelen wij ons ten opzichte van onszelf en van elkaar? (relationele dimensie).
Waarom ontstaan?
De aanleiding om The Social Effect te organiseren was de ambitie van Esther Popelier om mensen op het juiste moment in hun ontwikkeling van sociaal emotionele vaardigheden te ondersteunen. Ze trof in haar werk als flirtcoach namelijk vaak volwassenen die zeiden: “Had ik dit maar eerder geweten!” of “Als ik hier eerder bewust mee bezig was geweest, dan had mijn leven er heel anders uitgezien.” En als je dan bedenkt dat mensen hun sociaal emotionele vaardigheden ontdekken en vormgeven in de periode van hun twaalfde tot hun twintigste, dan weet je hoe waar die verzuchtingen zijn. Vandaar dat de Wij-Fabriek The Social Effect organiseert voor jongeren. Hèt moment om te leren hoe je positief en succesvol contact met anderen legt.
Nieuwe richting.
Sinds 2012 is er een nieuw licht gaan schijnen bij de Stichting.
1. Allereerst niet alleen jongeren binnen het onderwijssysteem hebben aandacht nodig voor hun emotionele ontwikkeling. Ook jongeren buiten dit systeem. Jongeren die soms buiten elk systeem vallen. En daardoor meer dan anderen op zichzelf zijn aangewezen. Daarom is er een speciale onderdeel in het leven geroepen voor deze jongeren zonder startkwalificatie: train-de-trainer.
2. Waarom een train-de-trainer voor deze groep? Omdat zij vertrouwen nodig hebben, maatschappelijke status en motivatie. Hoe beter door hen zelfstandig een groep te laten leiden binnen een onderwerp wat zij zelf misschien wel het meest nodig hebben.
3. De professionele trainers uit de klas en de junior trainers ìn de klas. Een realisatie dat leerlingen veel meer leren van groepsgenoten dan van volwassenen die ver(der) van hen afstaan.